פארק גוואדלופ (Guadeloupe Mountains National Park),שוכן בחלקה המערבי של מדינת טקסס. הרי השמורה הם בחלקם שונית מאובנת שנקברה במי הים לפני למעלה מ-250 מיליון שנה ולאחר מכן הורמה כלפי מעלה בסדרת שברים שיצרו כאן רכס הרים. הרים אלה מתנשאים לגבהים של מעל 2,500 מ' מעל פני הים (גובהה של הפסגה הגבוהה ביותר במקום הוא 2,667 מ' מעל פני הים) והם הגבוהים ביותר במדינה המישורית והעצומה הזו , וזו כנראה אחת הסיבות העיקריות להכרזתו של פארק לאומי במקום.
כמות המשקעים במקום מועטה יחסית (פחות מ-500 מ"מ גשם בשנה) והטמפרטורות בקיץ גבוהות (מעל 30 מעלות צלזיוס). יחד עם זאת זהו אינו מדבר של ממש (למרות העבודה שחבל ארץ זה באזוריו הנמוכים טופוגרפית הוא כן חלק ממה שמכונה מדבר צ'יהוהן Chihuahuan Desert) – למעט באזורים הנמוכים טופוגרפית שהם שחונים יותר והצמחיה בהם מועטה. ככל שעולים בגובה ברכס ההרים משתנה הרכב הצומח עד שהוא הופך לכמעט אלפיני בפסגתו. בערך באמצע הגובה (וכן בערוצים המוצלים בגבהים נמוכים יותר) אפשר למצוא בשמורה יערות דלילים של עצים נשירים היוצאים כאן מראה נהדר של שלכת מדי סתיו. עולם החי במקום נחבא אל הכלים אמנם אבל הוא שם – היחידים שיש סיכוי סביר לראותם הם האיילים והזוחלים. את הפומות, הדובים, השונרים, הגיריות ואפילו את הקויוטים יש סיכוי נמוך יותר לראות, ומי שיזכה לכך הוא בר מזל.
שמורת גוודאלופ בהחלט אינה בטופ של שמורות ארה"ב, ובנוסף אחד מחסרונותיה הוא שבניגוד לשמורות רבות אחרות (למשל שכנתה בדרום ביג בנד) אין בה כמעט נסיעות נופיות שבאמצעותן ניתן להתוודע ליופיה גם מחלון הרכב ובהליכות קצרות. גוודאלופ היא שמורה נחמדה לטיול אם מגיעים אליה בעונה בה מזג האוויר נעים, אם אוהבים לטייל ברגל ואם לא מצפים לנופים מעוררי השתאות. אפשר לשלב ביקור בגוודאלופ עם ביקור בשכנתה מצפון שמורת מערות קרלסבד (השוכנת במדינת ניו מקסיקו, כ-30 דקות נסיעה מגוואדלופ), שהיא בהחלט שמורה שחובה לבקר בה. שמורות נוספות שממוקמות לא רחוק מגוודאלופ הן שמורת הדיונות הלבנות הנהדרת, הממוקמת כשלוש שעות נסיעה מווגאדלופ ושמורת ביג בנד הממוקמות כ-3.5 שעות נסיעה מווגאדלופ.
ראו מיקום פארק גוואדלופ מסומן בריבוע שחור:
מתי לנסוע – פארק גוואדלופ?
שמורת גוודאלופ פתוחה לקהל כל השנה (כבישים מסויימים עלולים להיסגר נקודתית בחורף בשל קרח או שלג ובקיץ בשל שטפונות). חודשי הקיץ בשמורה חמים מאוד ופחות מתאימים לטיולים ברגל. החורף לעומת זאת יכול להיות קר ולעתים אף מושלג. עונות השנה המומלצות ביותר לטיול אל שמורה זו הם לפיכך האביב (מרץ עד מאי) והסתיו (ספטמבר עד נובמבר). ראו טבלת טמפרטורות כאן (אך יש לקחת בחשבון שטבלה זו מציגה טמפרטורה ממוצעת ולכן בקיץ יש ימים שיהיו חמים משמעותית ובחורף יש ימים בהם הטמפרטורה תרד אל מתחת לאפס מעלות צלזיוס).
מיקום ואיך מגיעים – פארק גוואדלופ:
שמורת גוודאלופ ללא ספק שוכנת ב'חור'… אמנם היא קרובה לעיר אל פאסו (El Paso, שעתיים נסיעה) אבל גם אל פאסו היא 'חור' שלרוב התיירים ממש אין מה לחפש בו. ערים גדולות נוספות שהן הקרובות ביותר לשמורה הן: טוסון (אריזונה, Tucson, זמן נסיעה של 6 שעות), אלבקרקי (Albuquerque, ניו מקסיקו, זמן נסיעה של 5 שעות), סן אנטוניו (San Antonio, טקסס, זמן נסיעה של 7 שעות).
ראו את המיקום של פארק גוודאלופ במפה (מסומן בעיגול צהוב) ביחס לערים אלה (מסומנות בעיגול אדום):
לכמה זמן ואיפה לטייל? וכן מיקום אזורי הפארק השונים
משך הזמן שכדאי להקדיש לטיול בשמורה הוא תלוי מספר ואורך הטיולים ברגל שתרצו לטייל בה. גוואדלופ היא פחות שמורה של נסיעות נופיות ומסלולים קצרים ויותר שמורה של מסלולים באורך בינוני פלוס. אזור הטיולים המרכזי של השמורה שוכן סמוך למרכז המבקרים פיין ספרינגס (Pine Springs Visitor Center) וכאן גם מתחילים רוב מסלולי הטיול אל רכס ההרים.
ראו מיקום מרכז מבקרים זה מסומן בצהוב במפה:
מי שרוצה להסתפק בביקור של כחצי יום בשמורה יכול לצאת מקרבת מרכז המבקרים למסלול נהדר ששמו אל קפיטן (El Capitan) ולהסתפק רק בו מבחינת היקף הטיול בשמורה. מסלול זה מוביל באחו אל מצוק מרשים שמזכיר במעט בצורתו את מצוק אל קפיטן המפורסם של שמורת יוסמיטי ומכאן מקור שמו. לכל אורך הדרך נשקף נוף נהדר, נוף פתוח של מרחבים. אורכו של מסלול זה הוא שהינו מסלול הלוך-חזור הוא כ-16 ק"מ 8 ק"מ לכל כיוון, רמת קושי בינונית) אך אין חובה ללכת את כל המסלול – גם הליכה של כמה ק"מ לכל כיוון בהחלט מומלצת ומספקת ומאפשר תצפיות יפות על המצוק ועל הנוף הסובב אותו.
מי שמחפש מסלול יותר אתגרי יכול לצאת לטיול אל הפסגה הגבוהה בשמורה (Guadalupe Peak). אורכו הכולל של מסלול זה הוא 13 ק"מ (6.5 ק"מ לכל כיוון) והוא כולל עלייה משמעותית בגובה (של קרוב ל-1,000 מ'). בניגוד למסלול הקודם – אין טעם ללכת רק מקטע ממסלול זה. אם כבר עולים – אז עד למעלה. הנוף מלמעלה משרה הרגשה של גג העולם וללא ספק מצדיק את המאמץ. אין לעלות למעלה בעת סופות ברקים.
ראו סימן המסלולים במפה בצהוב:
מקומות נוספים בשמורה שניתן לטייל בהם הם:
McKittrick Canyon – ראו מיקום במפה למטה. יש במקום ערוץ מיוער שמוזן על ידי מעיינות ולכן יש בו מעט זרימה כל השנה. בסתיו (סוף אוקטובר/תחילת נובמבר) נצבעים עצי המקום בצבעי שלכת נהדרים. יש במקום מסלול הליכה נחמד (McKittrick Canyon Trail). אפשר ללכת בקניון מעט ואפשר הרבה (עד מעל חמישה ק"מ לכל כיוון בעלייה מתונה). החלק הראשון של המסלול כולל הליכה בשטח חשוף ופתוח והחלק השני כולל הליכה בקניון. בסוף המסלול יש עלייה תלולה המוביל למקום ששמו ה-Notch שממנו יש תצפית יפה על האזור. אזור זה של השמורה אינו פתוח כל שעות היממה. הוא נפתח בד"כ בשעה 8:30 ונסגר בשעות אחר הצהריים (מועדי הסגירה משתנים לפי עונות השנה).
Dog Canyon – אזור זה, הכולל קניון מיוער בחורש (גבוה יחסית טופוגרפית בהשוואה לשאר אזור השמורה, ממוקם בחלק הצפוני של השמורה. ראו מיקום במפה למלמטה. הגישה למקום קשה (מעל 30 מייל של דרך עפר). יש במקום כמה מסלולי הליכה יפים.
Salt Basin Dunes – אזור דיונות מבודד של השמורה השוכן בצדה המערבי. זהו אזור יפהפה אך הגישה למקום כוללת נסיעה ארוכה – 50 מייל בכביש צדי (מתוכם 7.5 מייל בדרך שאינה סלולה). ראו מיקום במפה למטה.
מועדי פתיחת כבישים – פארק גוואדלופ:
כבישי השמורה פתוחים לקהל כל השנה. שימו לב – מספר תחנות הדלק באזור מוגבל ויש להקפיד למלא בכל מקום שניתן.
לינה – מלונות וחניוני לילה:
מי שלן במלונות יכול ללון בעיירות וויטס סיטי (Whites City) או קרלסבד (Carlsbad) – שתי העיירות הללו השוכנות במדינת ניו מקסיקו, הן עיירות מוזנחות למדי, לא שמחה גדולה – אבל כן אפשר למצוא בהן מקום נקי וסביר להניח בו את הראש ללילה. מביניהם קרלסבד עדיפה ללינה, אך רחוקה יותר מגוואדלופ (שעה נסיעה לעומת וויטס סיטי הממוקמת חצי שעה נסיעה מגוואדלופ). ללנים בחניוני לילה – יש בשמורה שני חניונים. הראשון Pine Springs Campground הוא הנגיש ביותר. זהו חניון נחמד (אך שומעים ממנו את הכביש) שיש בו שני אזורים – לאוהלים ולקרוואנים (לחלק מאתרי האוהלים אי אפשר להגיע ברגל ויש ללכת מעט כמה עשרות מטרים עם הציוד עד אליהם). חניון נוסף – Dog Canyon Campground שוכן בצפון השמורה ויש בו אתרי אוהלים וכן אתרים לקרוואנים קטנים (עד 23 פיט). לשני החניונים אי אפשר להזמין מקום מראש.
ראו מפה נוספת של השמורה וסביבתה:
למפה של פארק גוואדלופ לחצו כאן
ראו כאן כתבות נוספות על יעדי מרכז ארה"ב
לכתבה מגניבה על דירוג רמות היופי של כל הפארקים הלאומיים של ארה"ב לחצו כאן
נוף פתוח ויפה, הרגשה של מרחבים
איילים באחו בשמורת גוואדלופ