לינה בקרוואן (Motorhome או RV – Recreational Vehicle) היא אמצעי טיול נהדר המאפשר לינה בשמורות, בחיק הטבע, והמספק חווייה יוצאת דופן וייחודית של בילוי משפחתי. בטיול בקרוואן אפשר בערב, במקום לראות טלוויזיה או להיצמד למסכים, לשבת אל מול המדורה ולהסתכל על הכוכבים. בטיול בקרוואן אפשר להריח השכם בבוקר את ריח היער, לחוש במזג האוויר, ולצאת מהרכב ולצעוד כמה צעדים אל גדת הנהר או חוף האגם. לפעמים אף אפשר לראות איילים המשוטטים בחניון הלילה וכן בעלי חיים נוספים.
כדי למקסם את ההנאה מטיול בקרוואן מומלץ ללון, לפחות בחלק מן הלילות, בחניוני הלילה היפים של שמורות הטבע (כלומר בחניונים ציבוריים. בחניונים אלה אין בדרך כלל חיבורים מלאים) ולהמעיט ככל שניתן בלינה בחניונים הפרטיים, שלמרות שיש בהם יותר 'שירותים' (חיבורים לחשמל, מים וביוב, בריכה, מכונות כביסה וכדומה) הם בדרך כלל הרבה יותר צפופים וחסרי חן.
השכרת קרוואן בארצות הברית עולה בדרך כלל איפשהו בין 200 ל-$400 ליממה. המחיר עולה משמעותית ככל שהמועד מתקרב, ועל כן מומלץ לבצע הזמנה חודשים רבים (ואף שנה) מראש. יש גם הפרש משמעותי במחיר לשכירה בשיא העונה בהשוואה לעונות המעבר, וכן יש גם הפרשים בין מחיר השכירות בין יעדים שונים (וכמובן שאם עושים מסלול שאינו מעגלי הדבר יתבטא במחיר). המחיר של השכרת קרוואן כולל בדרך כלל את כל סוגי הביטוח, אולם ההשתתפות העצמית במקרה של תאונה יכולה להיות גבוהה (סביב 1000$). חברות ההשכרה בדרך כלל גובות מהשוכרים תשלומים נוספים עבור מצעים, כלי אוכל, הפעלת גנרטור, ניקוי הקרוואן, נסיעת מיילים מעבר למכסה המותרת וכדומה ורצוי לברר מראש את המחירים של כל התוספות האלה. חשוב לדעת: השכרת קרוואן אינה זהה להשכרת רכב במובן הזה שקרוואנים מועדים לתקלות מרובות, והחברות המשכירות קרוואנים לא ידאגו לכם לרכב חלופי במקרה של תקלה, אלא רק יפנו אתכם למוסך קרוב. על כן, מומלץ להתעקש על כך שהקרוואן שתשכרו יהיה חדיש (גג בן 3 שנים, עדיף פחות) וייבדק היטב לפני שתצאו לדרך.
קרוואן אל מול שקיעה בעמק המונומנט
השכרת קרוואן בארה"ב ובקנדה – עצות שימושיות
- הכינו מפה של המסלול בגוגל מפס. הוסיפו למספר המיילים במפה 30%. זה מספר המיילים לו תזדקקו קרוב לוודאי. וודאו שהצעת המחיר כוללת מספר מיילים זה.
- הקפידו לא לשכור קרוואן שהינו אורך מדי. כל פיט מיותר יגביל אתכם בכבישים ובמציאת אתרים מתאימים בחניוני לילה. במיוחד מומלץ לא להזמין קרוואן שאורכו מעל 30 פיט.
- בררו כמה עולה ביטוח ביטול השתתפות עצמית ואל תוותרו על רכישת ביטוח זה (אפשרי בדרך כלל רק אם שוכרים דרך סוכן ישראלי. השתתפות עצמית היא בדרך כלל 1000 דולר). בררו האם ההשכרה כוללת את כל הביטוחים, בעיקר אם שוכרים דרך הסניף בארה"ב.
- בררו מהו גיל הקרוואן המוצע. עדיף לשכור קרוואן חדש (עד שנתיים על הכביש) שכן קרוואן חדש יותר נעים, יותר מפנק. מנגד לא כדאי להוציא עוד מאות דולרים על קרוואן חדש… גם בקרוואן ישן וגם בקרוואן חדש יכולות להיות תקלות אך הן בדרך כלל במערכות 'הבית' של הקרוואן ולא תקלות מכאנית במרכב הרכב עצמו.
- בררו האם הצעת המחיר כוללת ערכת מצעים וכלי אוכל. במידה ולא – ניתן לרכוש מצעים וכלי אוכל בוולמרט בזול יחסית, כך שלא כדאי לשלם על הערכה המוצעת (שהיא בדרך כלל יקרה יחסית) אם היא לא נכללת במחיר.
- אם מטיילים באזורים קרים ולנים בחניוני הלילה היפים בהם אין חיבור לחשמל כדאי להצטייד בשמיכות חמות או בשקי שינה שכן שהשמיכות המסופקות על ידי חברות ההשכרה בערכות אינן חמות מספיק בדרך כלל.
- בררו כמה עולה שעת גנרטור. יש להניח שתזדקקו לשעתיים גנרטור מקסימום ביום (בחניוני הלילה יש שעות שקט – בדרך כלל משעות הערב עד שעות הבוקר – בהן אסור להפעיל גנרטורים).
- בררו מה שעת הלקיחה וההחזרה. בדרך כלל מקבלים את הקרוואן בשעה מאוחרת ומחזירים בשעה מוקדמת. שעת לקיחה מאוחרת ושעת החזרה מוקדמת מורידה לכם יומיים טיול. לכן כדאי לשקול לשלם תוספת על לקיחה מוקדמת, ולגבי החזרה מאוחרת – כדאי לשקול לשלם על יום נוסף.
- בררו מהם הסדרי ההסעה לנקודת ההשכרה ומנקודת ההשכרה בתחילת ובסוף הטיול. אם אין הסעות תצטרכו לעתים לשכור רכב שכן נקודות ההשכרה לעתים רחוקות ממרכזי הערים. זו נקודה חשובה ומשמעותית. נסו לדרוש מחברת ההשכרה הסעה או סיוע בתיאום תחבורה.
- בררו מהי מדיניות הביטולים.
- הקפידו לשכור קרוואן במקביל להזמנת הטיסות. בשל העובדה שיתכן חוסר בזמינות של קרוואנים ביעדים אליהם אתם רוצים לנסוע יש לעתים לשנות במעט את המסלול ואת יעדי הטיסה בהתאם לזמינות קרוואנים. לכן לא כדאי לסגור על טיסות לפני שסוגרים השכרת קרוואן. ניתן לשכור קרוואן ישירות דרך חברות אמריקניות וקנדיות
(למשל בארה"ב: Escape Campervans, Indie Campers, Cruise America, El Monte, Road Bear, בקנדה: Cruise America, Fraserway RV, CanaDream, באלסקה: ABC, Great Alaskan Holidays) או דרך סוכנויות ישראליות שבדרך כלל מציעות מחיר זול יותר משמעותית מהחברות האמריקניות והקנדיות. כדאי לשכור כמה שיותר זמן מראש (ככל שמתקרב התאריך המחיר מאמיר). יש שלוש חברות ישראליות שדרכן ניתן לשכור קרוואן: מוטורהום, בנדנה וגרייבר. - אם ברצונכם לטייל בקרוואן בחודשי הקיץ – מומלץ להזמין קרוואן כ-10 חודשים (ואף שנה) מראש שכן מחיר ההשכרה עולה מאוד ככל שמתקרב תאריך הטיול. הזמנת קרוואן קרוב למועד הטיול לעתים אינה אפשרית, בעיקר אם אתם מתעדים לקחת את הקרוואן ביעד אחד ולהחזירו ביעד אחר.
- חברות הקרוואן דורשות מנוחה של לפחות לילה אחד לאחר טיסה טרנס-אטלנטית לפני השכרת הקרוואן.
- רוב חברות ההשכרה סגורות בימי א' ובחגים לאומיים.
- אי אפשר לשכור קרוואן בקנדה ולהחזיר בארה"ב או ההפך.
- עם קבלת הקרוואן תקבלו הסבר מדויק על אופן הפעלת כל המכשירים שבו, מילוי מים, ריקון ביוב ועוד. בשל כך, תהליך קבלת הקרוואן צפוי לארוך כמה שעות.
- כדאי להקפיד מאוד על בדיקת הקרוואן לפני היציאה לדרך.
- כדאי לבקש פיוזים ספייר או לרכוש כאלה לפני שעוזבים את הציוויליזציה.
- ההסתגלות לטיול בקרוואן אורכת זמן. אין טעם לשכור קרוואן לטיול שהוא קצר. עדיף לטייל בקרוואן לפחות שבועיים.
- כדאי מאוד להתעקש על השכרת קרוואן חדש יחסית. יחד עם זאת לא כדאי להשקיע הון כדי להבטיח קרוואן חדש. הקרוואן מורכב על גוף של משאית שיכולה לגמוא קילומטרים. התקלות בקרוואן בדרך כלל קשורות להיותו של הקרוואן בית – הארון לא נסגר, הפיוז של התנור קופץ, הדלת טורקת ועוד. אלה אמנם תקלות מעצבנות אך הן לא תגרומנה לכם להיתקע בדרך. תקלות מכאניות במנוע עצמו שלא יאפשרו לכם לנסוע נדירות יחסית.
- במקרה של תקלה בקרוואן תתבקשו בדרך כלל לתקנה במוסך במימונכם ובהמשך תקבלו על כך החזר. אם טיולכם נפגע עקב כך ניתן לדרוש פיצוי ובדרך כלל גם לקבלו. אם עקב התקלה נאלצתם ללון במלון ניתן לדרוש פיצוי ובדרך כלל גם לקבלו.
- בחברת הקרוואנים לא יציידו אתכם בדרך כלל בכלים להחלפת צמיג. במקרה של תקר תאלצו להמתין לסיוע.
- מכיוון שתקלה במערכת החימום של הקרוואן היא תקלה נפוצה כדאי (במידה ומטיילים באזורים קרים, כולל ילוסטון בקיץ – שכן בילוסטון קר גם בקיץ בלילה) לרכוש מבעוד מועד שניים שלושה מפזרי חום (כ-20$ ליחידה). אפשר לרכוש בוולמרט ולהחזיר בסוף הטיול במידה ולא השתמשתם. כאשר כבר תשהו בעומק השמורות יציאה מהן לצרוך רכישת מפזר חום תחייב נסיעה ארוכה הלוך חזור.
- בטיול ארוך בקרוואן נחמד לעתים (בעיקר בימים גשומים) לנטוש מפעם לפעם את הקרוואן לטובת מלון, שכן קרוואן, למרות היותו מלון על גלגלים, יכול להיות מעט לחוץ ודחוס.
- לעתים המחיר של קרוואן ארוך זול יותר מהמחיר של קרוואן קצר יותר. ובכל זאת, אל תתפתו לשכור קרוואן שאורכו מעל 30 פיט. נסיעה בקרוואן כה ארוך יכולה להגביל ותכם בחלק מדרכי הנוף ובחלק מחניוני הלילה. ניתן לשכור דגמים קצרים יחסית הכוללים דפנות מתרחבות (Slide out) ובזכות זאת מספקים מרחב פנימי גדול.
- אם ברצונכם לעבור עם הקרוואן מקנדה לארה"ב או ההפך, ובעיקר אם ברצונכם לעבור מאלסקה ליוקון או ההפך, בררו מבעוד מועד שהדבר אפשרי.
- יש שני סוגי קרוואנים להשכרה: Class A, שהוא קרוואן שנראה כמו אוטובוס במבנה שלו ו-Class C שהוא קרוואן שבו יש מעל לתא לנהג מיטה. כמובן שיש ברחבי ארה"ב וקנדה גם מגוון קרוואנים נוספים כמו קרוואנים נגררים (Trailer או Fifth Wheel), אך אלה הם בדרך כלל לא להשכרה.
- קראו טיפים שימושיים נוספים כאן – הכל על השכרת קרוואן בארצות הברית.
חניוני לילה
- בניגוד לסברה הרווחת שטיול בקרוואן הוא יותר ספונטאני מטיול במלון – זה אינו המצב, בעיקר אם מטיילים בעונת התיירות הבוערת (יוני-אוגוסט, ובמקומות מסויימים גם מאי, וספטמבר-אוקטובר) בה יש להזמין מקום מבעוד מועד.
- אם אינכם סגורים במאה אחוז לגבי תכנית הטיול ואתם רוצים להשאיר גם קצת מקום לספונטאניות ניתן לעשות לעתים הזמנה כפולה (להזמין לילה בשני מקומות) ורק במהלך הטיול להחליט היכן ללון. במקרה זה תשלום על לילה אחד (עד 30$ בחניון ציבורי בדרך כלל) ירד לטמיון.
- חניוני הלילה היפים הם החניונים הציבוריים השייכים לשמורות הטבע וליערות הלאומיים.
- בחניונים הציבוריים כל אורח מקבל אתר (site, שהוא המקביל לחדר במלון). כל אתר ממוספר וכולל כניסה לרכב, שולחן פיקניק, מקום מוסדר למדורה וכן גריל, ובדרך כלל גם משטח נוח להקמת אוהל. אתרים אלה מבודדים יחסית ומופרדים זה מזה ובהם ניתן לזכות בפרטיות. יש אתרים המיועדים רק לקרוואנים, יש אתרים המיועדים רק לאוהלים ויש כאלה המיועדים גם לקרוואן וגם לאוהל. יש אתרים בהם יש מגבלת אורך לקרוואן, יש אתרים בהם הכניסה לחנייה היא כזו המאפשרת לכם לצאת מהחנייה ללא לנסוע רוורס (Pull Through או Drive Through) ויש כאלה בהם כדי לצאת מהחנייה יש לנסוע רוורס (Back In). את כל המידע הנ"ל לגבי האתר הספציפי בו תבחרו ניתן לקבל בעת ביצוע ההזמנה און-ליין.
- בחלק מהחניונים הציבוריים אפשר בעת ההזמנה לבחור אתר ספציפי. במקרה זה כדאי ללמוד את מפת החניון ולבחור את האתר הטוב ביותר – זה שרחוק מהכביש הראשי, רחוק מהשירותים, ליד האגם או סמוך לחוף. לעתים ניתן אפילו לצפות בתמונה של האתר (ה-site) בו אתם מעוניינים.
- גם בחניוני לילה פרטיים כל אורח מקבל אתר פרטי משלו אך אתרים אלה הם הרבה יותר צפופים בדרך כלל. בעת הזמנת מקום בחניונים פרטיים אי אפשר בדרך כלל לבחור אתר ספציפי (כפי שאפשר בחניונים ציבוריים רבים).
- אין בעיה ללון עם הקרוואן ללא חיבור לחשמל, מים וביוב. הבטרייה של הרכב ובלון הגז של הרכב והגנרטור משמשים תחליף לחשמל (לבישול, הפעלת, מקרר, חימום מים, הפעלת תנור ועוד – אך לא לחימום לאורך זמן של חלל 'הבית' של הקרוואן). לגבי מים – אפשר למלא בכל תחנת דלק ולעתים גם בחניון עצמו. ריקון ביוב – ניתן לרוקן לעתים בחניון עצמו ואם לא ניתן לגשת לחניון פרטי ולרוקן (בעלות של כמה דולרים). יש גם תחנות דלק בהן ניתן לעתים לרוקן. לינה כזו ללא חיבורים הנקראת 'לינה יבשה' בעייתית בעיקר כאשר נשארים הרבה לילות באותו מקום ולא זזים. כמו כן בעת לינה כזו אי אפשר כמובן לעשות מקלחת ארוכה (צריך להיות חסכוניים במים).
- אפליקציה מומלצת לחיפוש נקודות ריקון ביוב, שבה ניתן להיעזר היא: Sanidumps
ברוב חניוני הלילה יש 'שעות שקט' החל משעות הערב המוקדמות ועד שעות הבוקר. בשעות אלה אסור להפעיל גנרטור. יש אף שמורות בהן המגבלות על שעת הדלקת הגנרטור מחמירות יותר. - מחיר לילה בחניוני לילה: 40-30$ בחניונים הציבוריים ו-150-50$ בחניונים הפרטיים.
- בחלק מחניוני הלילה הציבוריים יש חלון זמנים שבו אפשר להזמין מקום מראש. בדרך כלל ניתן להזמין מקום החל מכמה חודשים ועד יומיים או ארבעה ימים לפני יום ההגעה (אין אפשרות להזמין מקום ביום ההגעה). עם זאת, ברוב החניונים מוקצה אחוז לא מבוטל של מקומות גם על בסיס מקום פנוי (בעיקר לאוהלים, פחות לקרוואנים ארוכים). בחניונים הפופלארים בשמורות כדאי להזמין מקום בשניה שחלון ההזמנה נפתח. כדאי להכיר את האתר היטב לפני שהחלון נפתח וכן לפתוח בו חשבון ולעשות לוג אין לפני שהחלון נפתח.
- אם ברצונכם ללון בחניוני לילה ציבוריים, כדאי לבצע את ההזמנה ברגע שחלון ההזמנה בחניונים נפתח, אם כי ניתן בהחלט ללון בחלק מחניוני לילה גם ללא ביצוע הזמנות – על בסיס מקום פנוי. חניונים בעייתיים במיוחד שבהם כדאי להקפיד להזמין מקום מבעוד מועד ובשנייה שהחלון נפתח הם: החניונים של שמורת יוסמיטי, החניונים היפים של טופינו (האי ונקובר, קנדה), חלק מהחניונים לאורך כביש מספר 1 (קליפורניה), רוב החניונים של שמורות דרום יוטה ולעתים גם החניונים של שמורות הרי הרוקי הקנדיים, שמורת הרי הרוקי האמריקנים, שמורת הרי הסמוקי, שמורת אקדיה, שמורת דנאלי ושמורת ילוסטון. אם ברצונכם ללון בחניונים פרטיים (שהם בדרך כלל חסרי חן ומאוד לא מומלצים) תוכלו בדרך כלל למצוא מקום פנוי גם בסמיכות גדולה יותר למועד לטיול.
- בסופי שבוע קשה יותר למצוא מקום פנוי בחניוני הלילה ולכן כדאי להקפיד להזמין מקום מראש. כנ"ל לגבי סוף השבוע של יום הזיכרון (Memorial Day) החל ביום ב' האחרון של מאי וסוף השבוע של 'יום העבודה' (Labor Day) החל ביום ב' הראשון של ספטמבר.
- הזמנה מראש אפשרית רק עד כ-48 שעות לפני מועד ההגעה. אם אתם רוצים להזמין מקום בחניון מהיום למחר זה אינו אפשרי כלל.
- יש חניונים ציבוריים בהם אי אפשר להזמין מקום מראש, ויש בדרך כלל גם אתרים בתוך חניונים שבהם כן אפשר להזמין מקום שבהם אי אפשר להזמין מקום מראש. בזכות עבודה זו אפשר לעשות טיול הכולל לינה בחניוני לילה גם ללא הזמנת מקום מראש עם כמה סייגים: א. האתרים שבהם אי אפשר להזמין מקום מראש בדרך כלל אינם מתאימים לקרוואנים ארוכים. ב. כדי להשיג מקום פנוי יש להיגע לחניון בשעה מוקדמת (שעת הצ'ק אאוט, בדרך כלל 10:00-11:00), לעבור בין האתרים, לשאול מי עוזב וכך לנסות לתפוס את מקומו. הליך זה הוא לעתים ארוך, מייגע ולעתים גם נכשל ומחייב התפשרויות.
- התשלום עבור לינה בחלק מחניוני הלילה הציבוריים (אלה שבהם אי אפשר להזמין מקום מראש) נעשה במזומן בלבד. בחניונים אלה יש לשלשל סכום מדויק לתיבה מיוחדת. ברוב חניוני הלילה ניתן לרכוש עץ למדורה. התשלום על העץ גם הוא במזומן.
- מומלץ ללון בחניונים הציבוריים של שמורות הטבע הלאומיות (National Parks), שמורות המדינה (State Parks) והיערות הלאומיים (National Forests). חניונים אלה על פי רוב הרבה יותר יפים והרבה פחות צפופים מהחניונים הפרטיים (וגם יותר זולים…), אך מנגד יש בהם בדרך כלל פחות 'פינוקים' (חיבור לאינטרנט, בריכת שחייה, מקלחות, מכונות כביסה חיבור לחשמל, מים וביוב. וכדומה).
- במרבית החניונים הציבוריים אין חיבורים (לחשמל, למים ולביוב), והלינה בהם היא למעשה 'חניה יבשה'. מכיוון שלקרוואן יש מיכל מים גדול ומיכל ביוב גדול אין בעיה ללון ב'חניה יבשה' ולרוקן ביוב ולמלא מים בכניסה לחניון וביציאה ממנו (ברוב החניונים יש נקודה מרכזית לריקון ביוב ולמלוי מים, ובמקומות שאין אפשר לנסוע לחניון פרטי סמוך ולבקש לרוקן ולמלא תמורת תשלום סמלי). ובאשר לחשמל – רוב המערכות בנויות כך שיתפקדו היטב גם ללא חיבור לחשמל שכן רוב המערכות עובודת על שילוב של חשמל וגז (לינה ללא חיבור לחשמל יכולה להיות בעייתית רק אם לנים במקומות קרים במיוחד).
- בחניונים הציבוריים כל קבוצה (שגודלה בד"כ מוגבל ל-6 איש, אלא אם מדובר בהורים וילדיהם ואז יש גמישות גם לקבוצה של 7 או 8) זוכה לאתר (site) מבודד שיש בו חנייה, שולחן פיקניק ומקום להקמת אוהל. יש אתרים שמיוחדים לקרוואנים בגדלים שונים, יש אתרים המיועדים רק לאוהלים ויש כאלה שהם 'גם וגם'.
- אין בעיה להגיע לחניונים גם בשעת לילה מאוחרת בדרך כלל. אבל יש חניונים שיש בהם שער שנסגר עם שקיעה (בעיקר בפארקי מדינה, State Parks). אם אתם מתעדים להגיע לחניון מאוחר יש להתקשר ולבקש קוד כניסה.
- ברוב החניונים הציבוריים יש 'מארח' (Host), בדרך כלל זוג פנסיונרים שמבלה את הקיץ בחניון ומסייע לנהלו. במקרה של שאלות/בעיות ניתן לפנות ל'מארח'. בדרך כלל תוכלו למצוא בנקל את הקרוואן של ה'מארח' המשולט בצורה ברורה.
- בחלק מחניוני הלילה (רלוונטי בעיקר לכאלה שאי אפשר להזמין בהם מקום מראש) ניתן לשלם במזומן בלבד. את הכסף יש לשלשל במעטפה לתיבה מיוחדת המיועדת לכך.
- ברוב חניוני הלילה יש מקום למדורה וגריל בהם ניתן להבעיר אש. אסור בדרך כלל לקושש עצים וברוב חניוני הלילה ניתן לרכוש עץ בעלות של כ-5$. אפשר גם לרוכש עץ בסופר ולהביא אתכם אבל יש שמורות (למשל שמורת הרי הסמוקי) בהן לא יאפשרו לכם להכניס לשמורה עץ מבחוץ מחשש למזיקים לעצי השמורה.
- השירותים בחניוני הלילה הציבוריים בדרך כלל נקיים מאוד.
- כדי להגן על בעלי החיים ולמנוע מצב בו דובים יימשכו לחניוני הלילה חובה לשמור על מחנה נקי. אסור להשאיר צידנית ללא השגחה בחניון ואסור להשאיר שום שאריות אוכל. בלילה אסור להכניס אוכל לאוהל. אי הקפדה על הנחיות אלה יכולה לפגוע בעולם החי של האזור וכן לגרור קנסות כבדים.
- בחלק מהחניונים יש שער שאפשר לפתוח אותו עם קוד סודי שבדרך כלל יופיע באישור ההזמנה.
- יש חניונים שבאישור ההזמנה אליהם מצויין שקבלה או שער הכניסה נסגרים בשעה מסויימת. אם מגיעים אחרי שעת הסגירה יש להתקשר ולהסדיר זאת.
- האתרים העיקריים להזמנת מקום בחניונים ציבוריים בארה"ב הם: Reserve America ו-Recreation.gov ובקנדה ההזמנה בשמורות הלאומיות היא דרך האתר הזה (בכל האתרים הללו יש מפות של חניוני הלילה. בעת הזמנת מקום בחניון לילה כדאי ללמוד את מפת החניון ולבחור את האתר, ה-Site, הטוב ביותר – זה שרחוק מהכביש הראשי, רחוק מהשירותים, ליד האגם או סמוך לחוף. לעתים ניתן אפילו לצפות בתמונה של האתר בו אתם מעוניינים. לעתים כאשר תנסו לבצע הזמנה תקבלו מידע שלרגע יבלבל אתכם וייתן לכם להבין שאין מקום פנוי בחניון אבל שימו לב – יתכן שהדבר נובע מכך שחלון ההזמנה בשמורה הספציפית טרם נפתח). חברה מומלצת שיש לה פריסה טובה של חניונים פרטיים בארה"ב ובקנדה היא חברת KOA. אתר נחמד לחיפוש חניונים חינאמיים או זולים מאוד: freecampsites.net, אתרים מומלצים נוספים לחיפוש חניונים:
thedyrt.com
www.campendium.com
www.allstays.com. - לא הצלחתם להשיג מקום בחניון לילה? נסו לחפש ביטולים. היכנסו לאתר כמה פעמים ביום וחפשו מקומות פנויים ללילות בודדים. בחלק מהאתרים הממשלתיים, כמו למשל Recreation.gov אפשר גם להירשם לקבלת התראות על מקומות שמתפנים, תצטרכו לבצע את ההזמנה בשנייה שתקבלו התראה, אחרת תפספסו. אפשר גם להיעזר באפליקציה שבאתרים להלן, שתעזור לכם לתפוס תאריך פנוי (גם כאן, כדי לתפוס את המקום, תצטרכו לבצע את ההזמנה בשנייה שתקבלו התראה):
https://campflare.com/, wanderinglabs.com, campnab.com (בקנדה).
חניון לילה ממש על חוף הים בצפון מדינת קליפורניה
השכרת קרוואן – מערכות ההפעלה של הקרוואן
- בקרוואן יש שני מצברים: אחד (מצבר ראשי) בתא המנוע המתפקד כמו ברכב רגיל (ונטען בזמן נסיעה) ואחד נוסף המפעיל את מערכות החשמל של החלק של 'הבית' (Coach). אם במהלך חניית לילה ארוכה, נחלש המצבר האחורי, אפשר להניע את הקרוואן ולטעון אותו באמצעות המצבר הראשי. כמו כן, אם המצבר הראשי לא מצליח להניע את הרכב, ניתן לסייע לו בעזרת המצבר האחורי.
- המצבר האחורי מפעיל את המערכות הבאות: תאורת פנים של הקרון, תאורה חיצונית ליד הדלת, משאבת המים של המטבח, מקלחת ושירותים, מקרר, בזמן נסיעה. בחניה, ניתן להציב את בורר ההפעלה של המקרר על הפעלה בעזרת חשמל בלבד, גז בלבד, או מעבר אוטומטי בין חשמל וגז (מומלץ). בזמן הפלגה במעבורת, אין אספקת חשמל מהמצבר האחורי, ומחויבים גם לסגור את ברז הגז הראשי. לפיכך, שבזמן הפלגה אין קירור והקפאה, ויש להיערך בהתאם (לרוקן את המקפיא), להפלגות ארוכות (למשל, ב'מעבר הפנימי').
- התנעת הגנרטור 110 וולט: ברוב הקרוואנים יש גנרטור 110 וולט, אותו מניעים מתוך תא המגורים, בעזרת מצבר 'הבית'. הגנרטור ניזון ממיכל הבנזין הראשי והוא לא יפעל, אם יש פחות מרבע מיכל דלק. הגנרטור מאפשר להפעיל את המערכות הבאות, בלא חיבור חשמל מסודר: מזגן תקרה, תנור/מיקרו, בזמן עבודה הגנרטור טוען גם את המצבר האחורי. הגנרטור מרעיש יחסית.
- בקרוואן יש מיכל גז המפעיל את המערכות הבאות: כיריים לבישול, הפעלה חלקית של המקרר, חימום מים וכן חימום בגז של חלל 'הבית' (חימום בגז של חלל 'הבית' צורך גז וגם חשמל; הפעלה של 2-3 שעות עלולה לחסל את המצבר האחורי, כך שזה לא סידור ללינה של לילה קר).
- המצבר האחורי מחזיק בקלות לשימוש של לילה אחד, אם לא משאירים את כל האורות דולקים שעות ארוכות. אם מבלים במקום אחד שני לילות או יותר, צריך להניע את המנוע כדי לטעון את המצבר. 15-20 דקות של המנוע מסדרים את העניין. ניתן גם להניע את הגנרטור שייטען את מצבר 'הבית', אבל זה עושה רעש. לכן עדיף להניע את המנוע הקרוואן, שטוען גם את המצבר הקדמי.
- לרוב הקרוואנים מספיק חיבור חשמל של 30 אמפר בחניון הלילה (חיבור של 50 אמפר מתאים לקרוואנים פרטיים ענקיים שיש בהם מכונות כביסה, מייבש, תנור גדולה וכדומה).
מונחים בעולם הקרוואנים וחניוני הלילה
- קרוואן נקרא באנגלית – Motorhome או RV או Rig, ולא Caravan (שהוא מושג שנפוץ לטיולים מאורגנים של כמה קרוואנים).
- קרוואן נגרר מכונה באנגלית – Fifth Wheel או Trailer
- אתר בחניון שיש לצאת ממנו ברברווס נקרא באנגלית – Back In
- אתר בחניון שנכנסים אליו עם הפנים קדימה וגם יוצאים עם הפנים קדימה (לא צריך לעשות רוורס) נקרא באנגלית – Pull Through או Drive Through
- אתר בחניון נקרא באנגלית – Site (שקול לחדר במלון)
- אתר עם חיבורים מלאים (חשמל, מים וביוב) נקרא באנגלית – Full Hook-Up
- לינה באתר שאין בו חיבורים נקראת – Dry Camping (או Self contained)
- לולאה בחניון (לולאה היא כביש מעגלי שסביבו יש אתרים) נקראת באנגלית – Loop
- נקודת ריקון הביוב מהקרוואן בחניון נקראת באנגלית – Dump Station
- הביוב (מהשירותים) שמצטבר בקרוואן נקרא באנגלית – Black Water
- המים מהמקלחת ומהכיורים שמצטברים בקרוואן נקראים באנגלית – Gray Water
- קרוואן שנפתח לצדדים – לחלקים שנפתחים קוראים באנגלית – Slide Outs
- כאשר מצוין שיש בחניון Potable water – הכוונה היא שיש בו מי שתייה
- כאשר מצוין בחניון גודל ה-Tent pad – הכוונה לגודל משטח מוגדר להקמת אוהל באתר בחניון
- כאשר מצוין בחניון אתר שהוא Walk In – הכוונה לאתר שאי אפשר להגיע אליו עם הרכב (בדרך כלל יש ללכת מרחק קצר ברגל)
- Bear Lockers – ארוניות/תאים מברזל שאפשר לאחסן בהם מזון במקומות בהם יש דובים (עדיף על פני אחסון ברכב. אחסון מזון באוהל אסור ומסוכן)
- Camp Host – בדרך כלל זוג פנסיונרים שמבלים כמה חודשים בחניון לסירוגין, והם האחראים לניהולו התקין. בכל בעיה אפשר לפנות אליהם. בדרך כלל יש שלט סמוך לקרוואן שלהם בו כתוב – Camp Host
- Day Camp – לא קמפינג ולא חניון לילה אלא אזור לבילוי אך ורק בשעות היום (בדרך כלל יש באזורים אלה שולחנות פיקניק, חופי אגם וכדומה)
- Unserviced – אתר בחניון שהוא בלי חיבורים (רבים מהחניונים היפים בשמורות הם בלי חיבורים)
- Frontcountry – לינה בחניון שאפשר להגיע אליו עם הרכב (זה סוג החניונים שרוב המטיילים לנים בהם)
חניון הלילה הנהדר של שמורת המדינה עמק גובלין, יוטה
טיפים נוספים
- כדאי לתכן את הטיול בקרוואן כך שהוא יכלול מינימום שהות בערים (בהן יותר נעים ללון במלון ולא בקרוואן). אם נוחתים בעיר גדולה עדיף לשכור את הקרוואן אחרי ימי הטיול בעיר ואם מתכננים ביקור בעיר גדולה נוספת, כדאי לתכן את המסלול כך שהביקור בה יהיה סמוך לסוף הטיול כדי שניתן יהיה להחזיר את הקרוואן לפני הביקור בה.
- אם אתם יוצאים לטיול ארוך כדאי לשקול לשכור מחברת ההשכרה מנשא אופניים ולרכוש אופניים בזול (80$ בוולמרט), ובסוף הטיול לנסות למכור אותם או לתרום אותם (למשל בחנויות התמחוי ל-Salvation Army או ל-Goodwill). גם את הציוד שנשאר בתום הטיול, כולל אוכל בקופסאות סגורות, אפשר לתרום בסניפים של חנויות התמחוי הללו הפזורות בכל רחבי ארה"ב (חפשו כתובת מדוייקת בגוגל) – אפשר בדרך כלל להשאיר בפתח החנות.
- אין מקום לאחסן מזוודות בקרוואן (למעט בקרוואנים החדשים), לכן אם אתם מטיילים בקרוואן עדיף להצטייד בתיקים מתקפלים או לבקש להשאיר את המזוודות הריקות בסניף חברת ההשכרה (אפשרי כמובן רק אם הטיול מעגלי).
- בעת תכנון טיול בקרוואן מומלץ לתכנן מסלול שממוצע הנסיעות היומי בו הוא סביב 100 מייל (כמובן שעדיף לתכנן את הטיול כך שבחלק מהימים לא נוסעים כמעט בכלל ואז ביום בודד נוסעים כברת דרך ארוכה מיעד ליעד).
- אם לנים באזורים קרים מאוד, בחניונים שאין בהם חיבור לחשמל – כדאי להצטייד בשמיכות חמות/שקי שינה.
- בארה"ב ובקנדה אסור ללון לצד הדרך שלא בחניון מוסדר. באלסקה מותר.
- אם בכוונתכם להלין ילדים במיטה העליונה של הקרוואן – זו שמעלה כיסא הנהג – מומלץ שתצטיידו במגן מיטה כדי למנוע נפילה.
- אם יש לכם או למישהו ממשפחתכם אלרגיות למזון או אם אתם אוכלים כשר, טיול בקרוואן הוא פתרון נהדר עבורכם. בספרי סדרת מסלולים ובספרוני סדרת 'זום-אין' אפשר למצוא מידע רב על חניוני לילה – החל באיזה שירותים יש בכל חניון, מתי הוא נפתח ומתי נפתח חלון ההזמנה וכל בדירוג רמת היופי של החניון.
ראו לדוגמא מידע על חניוני לילה בשמורת גרנד טיטון (לקוח מספרון זום-אין כרך 5), כולל דירוג רמת היופי של החניון (5 כוכבים הוא החניון היפה ביותר):
ראו לדוגמא מידע על חניוני לילה בשמורת אקדיה (לקוח מספר ארה"ב צפון מזרח מסלולים):
ראו לדוגמא מידע חלקי על חניוני לילה בסביבות עמק שמורת יוסמיטי (לקוח מספר ארה"ב מערב מסלולים), כולל דירוג רמת היופי של החניון (10 הוא הציון הגבוה ביותר):
לרשימת ציוד מומלץ לטיול קמפינג לחצו כאן
למדריך ללינה בחניוני לילה לחצו כאן
להורדת מדריך זה להדפסה לחצו כאן
חניון הלילה היפה של שמורת המדינה 'עמק האש', נוואדה