שימו ♥ החל משנת 2022 לא תוכלו לטייל עוד במסלול הנהדר אנג'לס לנדינג (Angels Landing) של פארק זאיון מבלי להזמין למסלול מקום מראש. חלון ההזמנה יפתח כנראה בינואר (אך יוקצו גם מקומות להזמנה של הרגע האחרון). למידע נוסף לחצו כאן. עדיין אפשר יהיה ללכת עד התצפית סקאוט לוקאוט (שהיא יפה כשלעצמה) ללא פרמיט.
פארק זאיון (Zion National Park), הממוקם בפינה הדרום מערבית של רמת קולורדו, כולל שני אזורים. האזור הראשון, קולוב (Kolob), החלק הצפון מערבי של השמורה, שוכן בגובה רב יחסית, ובתחומו קניונים מרשימים. אזור זה מופרד משאר השמורה, שכן כביש הגישה אליו מרוחק ממרכזה, ועל כן רוב המבקרים בשמורה לא מגיעים עד אליו. האזור השני הוא החלק הדרום מזרחי של השמורה, הניחן ביופי יוצא דופן של אבני חול אדומות שעוצבו על ידי מים זורמים. אזור זה כולל את קניון זאיון (Zion Canyon) ואת כביש ‘הר הכרמל’ (Zion Mt Carmel Hwy), המחבר בין הכניסה הדרומית לכניסה המזרחית של השמורה.
קניון זאיון הוא הלב של השמורה, אליו מגיעים רוב התיירים, ובו גם מרוכזים רוב מסלולי ההליכה. אורך הקניון הוא כ-24 ק”מ ועומקו עד 800 מטרים. נהר וירג’ין (Virgin River) הזורם במרכז הקניון הוא אחד מהתלולים בארצות הברית. הנהר יורד בגובה קרוב ל-3,000 מטרים על פני מרחק של כ-250 קילומטרים. בזרימתו הוא חושף סלעים בני מאות מיליוני שנים, ובמעברים החדים שבין שכבת סלע אחת לשנייה משתנה אופי הנוף סביבו. קטעי הזרימה במסלע הגירני הקשיח יוצרים קניונים עמוקים ומצוקים אנכיים בגובה מאות מטרים, בעוד שבאזורים שבהם המסלע הוא חרסיתי רך פורצים מעיינות. בין האזורים השונים נתקל הנהר בשכבות של אבן חול, ובקטעי זרימה אלה, יוצר הנהר קניונים צרים (מעוקים).
אחד הדברים המייחדים את שמורת זאיון הוא שפע מסלולי ההליכה שיש בה. המסלולים היפים במיוחד הם המסלולים הקשים יותר, המעפילים מבסיס הקניון אל המצוקים התוחמים אותו, ומובילים לתצפיות יוצאות דופן ביופיין. בניגוד לטיולים בקניונים אחרים, כמו הגרנד קניון או ברייס, שבהם נקודת המבט היא מלמעלה למטה, רוב הטיול בקניון זאיון מתבצע בדרך כלל בבסיסו, ונקודת המבט בו היא מלמטה כלפי מעלה, לפיכך בזאיון הנוף נגיש יותר ולא רק נצפה למרחוק.
להמלצה על מקומות לינה בעיירה ספריגנדייל הסמוכה לזאיון לחצו כאן
ראו מיקום פארק זאיון מסומן בריבוע שחור:
מתי לנסוע – פארק זאיון?
בשמורת זאיון ניתן לטייל במהלך כל עונות השנה, אם כי עדיף לא לבקר במקום בחודשי החורף. להלן פירוט מזג האוויר בשמורה בעונות השנה השונות –
אביב (מרץ-מאי): מזג האוויר בחודשי האביב הפכפך, אם כי השמש זורחת רוב הזמן. יש לצפות לשינויי טמפרטורה גדולים במשך היממה -בקרים קרים, התחממות משמעותית במהלך היום, והתקררות לקראת ערב. כדאי ללבוש מספר שכבות בגדים ביציאה לטיולים. החודש הגשום ביותר בשנה הוא חודש מרץ, וגובה פני הנהרות בעונה זו הוא הגבוה ביותר בשל הפשרת השלגים. האביב מתאפיין בפריחה של פרחי בר. בתחילת האביב מזג האוויר מעט קריר ללינה בחניוני הלילה, אך לקראת סוף האביב מזג האוויר הופך נעים ללינה בחניונים.
קיץ (יוני-ספטמבר): בקיץ חם למדי בזאיון. בדרך כלל החום נסבל (שכן זאיון שוכנת בגובה של 2000-1000 מ' מעל פני הים) אך בעת גלי חום (שהם נדירים באופן יחסי) החום עלול להיות מעיק מאוד. אם מטיילים במסלולי הליכה ארוכים, כדאי להשכים קום ולצאת לדרך בשעות הבוקר המוקדמות. בכל האזור וכמובן גם בזאיון קיים בחודשים יולי ואוגוסט חשש לסופות ברקים ורעמים בשעות אחר הצהריים כחלק מן ‘המונסון של דרום המערב’. המשקעים מסופות אלו יכולים לגרום להצפות פתע בנהרות. בשעות הלילה הטמפרטורות צונחות. חודשי הקיץ מתאימים מאוד ללינה בחניוני לילה.
סתיו (אוקטובר-נובמבר): תחילת הסתיו היא עונה נוחה מאוד לטיולים רגליים ומתאימה מאוד ללינה בחניוני לילה. בתקופה זו חודר לשמורה אוויר יותר קריר ויבש, ויש פחות מטיילים בשמורה, שני יתרונות משמעותיים. בנוסף לכך, בעונה זו ניתן לחזות בצבעי שלכת נהדרים של עצי צפצפה.
חורף (דצמבר-פברואר): חודשי החורף הם החודשים הקרים ביותר בשמורה. בתקופה זו ייתכנו סופות שלגים, וכבישי השמורה יכולים להיסגר באופן זמני בגלל שלג או קרח. הטמפרטורות יכולות לרדת הרבה מתחת לאפס מעלות צלזיוס. לאחר סופות החורף מפשיר השלג מהר במקומות הנמוכים, אולם במקומות הגבוהים השלג נערם. בסוף החורף ובתחילת האביב, עם העלייה בטמפרטורות, ייתכנו הצפות בקרבת נהר וירג’ין ושלוחותיו בשל הפשרת השלגים. הכביש בקולוב טראס אינו מפונה משלג. בחורף קר מדי ללינה בחניוני הלילה.
להמלצה על מקומות לינה בעיירה ספריגנדייל הסמוכה לזאיון לחצו כאן
מיקום ואיך מגיעים – פארק זאיון:
הערים הגדולות הקרובות לזאיון הן לאס וגאס (Las Vegas) וסולט לייק סיטי (Salt Lake City). הנסיעה מלאס וגאס לזאיון אורכת כשלוש שעות. הנסיעה מסולט לייק סיטי לזאיון אורכת כחמש שעות.
ראו את מיקומה של זאיון במפה (מסומנת בעיגול צהוב) ביחס לערים אלה (מסומנות בעיגול אדום):
לכמה זמן ואיפה לטייל? וכן מיקום אזורי הפארק השונים
אם זמנכם קצר, הקדישו לזאיון יום אחד מלא (או שני חצאי ימים), שאותו כדאי לבלות בקניון של השמורה. במהלך יום זה כדאי לנסוע באוטובוס של השמורה ולעצור בנקודות Weeping Rock (יש במקום מסלול קצר, נסגר בשל התמוטטות, יש לברר האם פתוח) ו-Temple of Sinawava (יש במקום מסלול קצר לאורך הנהר, Riverside Walk ובסופו אפשר ללכת במים בחלק ממסלול Narrows). בנוסף לכך, כדאי לשלב ביום זה מסלול הליכה ארוך יותר. אם אתם אוהבי לכת, צאו בבוקר יום זה (לפני העצירה בשתי הנקודות המתוארות לעיל) למסלול היפהפה Angels Landing. אם אתם פחות מטיבית לכת, צאו ביום זה (לפני או אחרי העצירה בשתי הנקודות המתוארות) לטיול במסלול המוביל ל-Lower Emerald Pools. אם יש לכם זמן בשפע, כדאי להקדיש לשמורה יותר מיום אחד: יומיים בקניון של זאיון ויום אחד באזור קולוב (יום זה יכול לכלול נסיעה אל קולוב קניונס, הליכה במסלול הקצר Timber Creek Overlook, ובהמשך נסיעה בדרך הנוף קולוב טראס. אם מתכוונים ללכת באחד מהמסלולים הארוכים של אזור קולוב, יש להוסיף לטיול באזור זה יום נוסף). בכל טיול בשמורה כדאי לשלב גם נסיעה מהקניון של זאיון מזרחה בכביש 9 – דרך נוף שחובה לנסוע בה (בחלק הגבוה של השמורה – בדרך לשמורת הטבע הלאומית ברייס), מסלול הליכה מומלץ שכדאי לשלב בנסיעה זו הוא Canyon Overlook (אין חניה לקרוואנים).
ראו מפה של מיקום האתרים (קולוב קניונס מסומן באדום, קולוב טראס בכחול, הקניון של זאיון בשחור, כביש 9 שמוביל מזרחה מהקניון בוורוד):
מועדי פתיחת כבישים ושאטלים – פארק זאיון:
כבישי השמורה עבירים לכל סוגי הרכבים. בעת סופות שלג בחורף כדאי לשאת שרשראות שלג (ראו עוד על שרשראות כאן). כביש קולוב טראס סגור בחורף. קרוואנים חייבים ליווי כדי לנסוע ב'מנהרת הר הכרמל' (כביש 9) שכן נתיבי המנהרה צרים מלהכיל רכבים גדולים בשני הכיוונים. נסיעה בקרוואן ב’מנהרת הר הכרמל’ כרוכה בתשלום, אותו יש לשלם בכניסה לשמורה.
בחודשי החורף ניתן להיכנס לקניון של זאיון ברכב פרטי, אולם מאפריל עד אוקטובר הנסיעה ברכב פרטי בכביש זה אסורה (למעט ללנים בלודג’ של השמורה, הרשאים לנסוע לשם ברכבם), וחובה להשתמש בקווי האוטובוס (Shuttle, ללא תשלום) של השמורה. במקום יש שני קווי אוטובוס – קו אחד מוביל ממלונות העיירה ספרינגדייל למרכז המבקרים (לקו זה כמה תחנות בתחומי העיירה), קו אחר מוביל ממרכז המבקרים ללב הקניון )לקו זה שמונה תחנות נוספות לתחנה של מרכז המבקרים(. ניתן להגיע למרכז המבקרים ברכב פרטי, אולם לעתים קשה למצוא במקום חניה פנויה. האוטובוסים מתחילים לפעול בשעה 6:00 בקיץ (ובשעה 7:00 בשאר עונות השנה), ותדירותם בשעות הבוקר המוקדמות היא אחת ל-30 דקות, בשעות השיא התדירות עולה לאחת לשש דקות. האוטובוסים פעילים עד סביבות השעה 21:00 בקיץ (ועד השעה 19:30 בשאר עונות השנה), כדאי לבקש לוח זמנים עדכני בכניסה לשמורה או במרכז המבקרים. אורך הנסיעה נטו ממרכז המבקרים לקצה הדרך וחזרה הוא כ-90 דקות.
לינה – מלונות וחניוני לילה:
להמלצה על מקומות לינה בעיירה ספריגנדייל הסמוכה לזאיון לחצו כאן
המבקרים בשמורת הטבע הלאומית זאיון, ובעיקר אלה הפוקדים את קניון זאיון, יכולים ללון בלודג’ של השמורה (אך קשה להשיג בו מקום פנוי) או באחד מהמלונות הרבים שבעיירה הנחמדה ספרינגדייל (Springdale), הסמוכה לכניסה הדרומית לשמורה (רו מידע על מקומות לינה מומלצים בעיירה זו כאן). המבקרים באזור קניוני קולוב יכולים ללון בעיירה הוריקן (Hurricane) או בעיר סידר סיטי (Cedar City). המטיילים באזור קניון זאיון יכולים ללון בחניוני הלילה של השמורה (Watchman( ו- South) או בחניוני הלילה הפרטיים של העיירה ספרינגדייל. המטיילים באזור קולוב יכולים ללון בחניון הלילה של אזור קולוב (Lava Point Campground) או בחניונים פרטיים בסביבה.
מידע על מלונות וכן על חניוני לילה בשמורה פלוס דירוגם על פי רמות יופי תוכלו למצוא בספרון זום אין כרך 1. ראו עמודים לדוגמא מספר זה על מקומות לינה בשמורה:
לקריאת הכתבה באנגלית לחצו כאן
למפה של שמורת זאיון לחצו כאן
למידע נוסף על פארק זאיון כדאי להיעזר בספרון זום-אין כרך 1
ראו כאן עמודים לדוגמא מתוך ספר זה:
ראו כאן כתבות נוספות על יעדי דרום מערב ארה"ב
לכתבה מגניבה על דירוג רמות היופי של כל הפארקים הלאומיים של ארה"ב לחצו כאן
ראו כאן הצעות לפעילויות בשמורת זאיון ובסביבתה:
מבט על הקניון של זאיון מנקודת התצפית שבמרומי מסלול אינג'לס לנדינג היפהפה
המצוקים הנהדרים הנצפים מאחת מתחנות השאטל של קניון השמורה (Court of the Patriarchs)