המדריך לשמורת אברגליידס

שמורת הטבע הלאומית אברגליידס (Everglades National Park) השוכנת בדרום מדינת פלורידה היא פלא טבע עוצר נשימה של ביצות עשירות בבעלי חיים. שטחה של השמורה הוא כ-6,200 קמ“ר, שהם כרבע משטחה של מדינת ישראל לערך. זוהי שמורת הטבע הלאומית השלישית בגודל שטחה בארה“ב (למעט אלסקה) – אחרי ילוסטון ועמק המוות. מצפון לשמורת הטבע הלאומית אברגליידס שוכנת שמורת ביג סיפרס (Big Cypress National Preserve, בשמורה זו חוקי שמירת הטבע פחות נוקשים לעומת אלה החלים בשמורת האברגליידס – מותר לצוד בה, מותר לשוט בה ברחפות ועוד), ושתיהן יחד יוצרות בחבל ארץ זה את , האזור הפראי הגדול ביותר ממזרח לנהר המיסיסיפי.

ראו מיקום פארק אברגליידס:

למגדיר בעלי חיים בשמורת אברגליידס לחצו כאן.

למידע על הסכנות הסביבתיות שבפניהן ניצבות הביצות של האברגליידס לחצו כאן.

מתי לנסוע – פארק אברגליידס?

באברגליידס שתי עונות שנה. העונה הרטובה והגשומה חלה בחודשים מאי-נובמבר. בתקופה זו הטמפרטורות מעל 30 מעלות צלזיוס והלחות סביב 90% .סופת גשמים אחת בחודשים אלה יכולה להוריד עד 300 מ“מ גשם (שהם כחצי ממוצע הגשם הרב שנתי באזורים גשומים בישראל וכחמישית מהממוצע הרב שנתי בדרום פלורידה). העונה היבשה חלה בחודשים דצמבר-אפריל. במהלכה הטמפרטורות נעימות ומאורעות הגשם נדירים. בשל הצטמצמות מקווי המים בעונה זו רבים מבעלי החיים של השמורה מתרכזים באזורים מצומצמים ואפשריות אלה הן יוצאות דופן. יש לקחת בחשבון שבדצמבר עמוס מאוד באופן יחסי בשמורה וכן שלמרות האמור לעיל – אפשר בהחלט לטייל בשמורה גם בחודשים מאי ואוקטובר/נובמבר (בחודשי הקיץ פחות כדאי לטייל בשמורה, הן בשל החום והלחות והן בשל העבודה שחודשים אלה, ובעיקר ספטמבר, הם שיא עונת ההוריקנים – המלצה זו תקפה אגב לכל פלורידה ולא רק לשמורת האברגליידס).

לכמה זמן ואיפה לטייל?

כדאי להקדיש יום טיול לאזור כביש 41 ויום טיול לנסיעה לפלמינגו (ראו מידע להלן). קשה מאוד להספיק ביקור בשני אזורי השמורה הללו באותו יום ולכן אם באפשרותכם להקדיש לשמורה רק יום אחד – תצטרכו להסתפק באחד משני האזורים. מבניהם – עדיף ככל הנראה להקדיש את הזמן לאזור כביש 41, מאברגליידס סיטי ועד פאתי העיר מיאמי או ההפך.


למרות שעדיף לטייל באברגליידס בחודשי החורף, אפשר לטייל בה במהלך כל חודשי השנה. כדאי כמובן להצטייד בתרסיס דוחה יתושים

אזורי הפארק השונים:

לפארק אברגליידס שני אזורים עיקריים – לאורך כביש 41 שבצפון השמורה (מהעיירה אברגליידס סיטי, Everglades City, ועד פאתי העיר מיאמי) וכן לאורך כביש 934 מאזור העיירה פלורידה סיטי (Florida City) ועד אזור שממוקם בקצה הדרך ששמו פלמינגו (Flamingo).

אורכה של הדרך מאברגליידס סיטי מזרחה עד ליציאה מן השמורה (בפאתי העיר מיאמי), לאורך כביש 41 הוא עד-60 מייל (כשעה נסיעה). הדרך נושקת בחלקה הדרומי לשמורת הטבע הלאומית אברגליידס ובחלקה הצפוני לשמורת ביג סיפרס. לאורך הדרך יש נוף ביצות, מסלולי הליכה קצרים וכן אפשר לצאת לאורך דרך זו לשיט בסירת רחפת. שתי נקודות עניין עיקריות לאורך הדרך הן המפרצים הסמוכים לעיירה אברגליידס סיטי (אזור המכונה עשרת אלפים האיים, Ten Thousand Islands, שאפשר לצאת בו לשיט מומלץ) וכן אזור שארק ואלי (Shark Valley, שמדרום לכביש 41, בו יש דרך המאפשרת כניסה ללב האזורים הפראיים של השמורה, בקרונית או בנסיעת אופניים).

אורכה של הדרך המובילה לפלמינגו הוא כ-40 מייל (כ-45 דקות נסיעה) מהכניסה לשמורה. במהלך הדרך יש נופים נפלאים של מישורים עצומים המכוסים ביצות ועשב, ושל יערות ארזים ואורנים המבצבצים מפעם לפעם מעל אדמת הביצה כאילו היו איים בודדים בלב ים. לאורך הדרך יש סיכוי מצוין לצפות במגוון עופות (בעיקר אנפות), שלעתים רק ראשם הבוהק מבצבץ מעל העשב. לעתים ניתן לראות על צמרות העצים עטי ים קרחים ושלכים, ובשמים – את מעוף הדאייה של הנשרים. ליד מקווי המים, ממש לצד הכביש הסיכוי לצפות באליגטורים הוא רב, ועם הרבה מזל ניתן אף לצפות במהלך נסיעה זו בחיה המרשימה ביותר של שמורת הטבע הלאומית – הפנתר. הדרך המובילה לפלמינגו נראית לעתים כאילו היא נמצאת אי שם במרחבי הסרנגטי שבאפריקה. לאורכה נקודות עצירה משולטות ודרכים צדדיות שמהן מתחילים מסלולים רגליים קצרים. בקצה הדרך שוכנת פלמינגו, בעבר נקודת יישוב שהוקמה בסוף המאה ה-19. פלמינגו, הממוקמת בקצה הדרומי של חצי האי שעליו שוכנת מדינת פלורידה ולצד מפרץ המנוקד באלפי איים, נקראה על שמם של עופות הפלמינגו, שבעבר נצפו במקום לעתים קרובות בעת נדידתן. בתחילת המאה ה-20 ננטש היישוב, וגם הפלמינגו כבר אינו נצפה כאן לעתים תכופות. אזור זה הוא הקו הצפוני של תפוצת הקרוקודילים, ולעתים אפשר לראות כאן אליגטורים וקרוקודילים מתחממים זה לצד זה בשמש סמוך למקווי המים. מן המרינה הסמוכה למרכז המבקרים אפשר לצפות לעתים קרובות בפרות ים, ובכל האזור ניתן לראות גם שפע של נשרים.

ראו כאן את מיקום אזורי הפארק השונים – באדום האזור שלאורך כביש 41, בכחול אזור אברגליידס סיטי:

פארק אברגליידס – מסלולי הליכה אתרים ואטרקציות לאורך כביש 41 (מסודרים ממערב למזרח):

– באזור ’עשרת אלפים האיים‘ (Ten Thousand Islands), סמוך לעיירה אברגליידס סיטי, יש, כפי שמעיד שמו של המקום, אלפי איים קטנים (14,000-16,000) במימי מפרץ מקסיקו. אפשר לצאת במקום לשיט במהלכו יש סיכוי מצוין לצפות בדולפינים ובפרות ים, למידע ולהזמנות לחצו כאן. אפשרות אחרת היא לצאת לשיט בקאנו או בקיאק אל יערות המונגרובים הסמוכים לחוף שגם במהלכו יש סיכוי מצוין לצפות בבעלי חיים, למידע ולהזמנות לחצו כאן.

– קירבי סטורטר (Kirby Storter), כ-800 מ‘ לכל כיוון, המסלול הוא שביל עץ מוגבה המוביל אל יער יפה (בו לעצים רבים יש שורשי אוויר) ומסתיים ליד גדות ביצה שבה ניתן לצפות באליגטורים ובצבי ביצה.

– דרך נופית צדית (Loop Road) שכדאי לנסוע בה – במקום בכביש המהיר, למבט אינטימי יותר עם נוף חבל הארץ הזה (מסומן בוורוד במפה למעלה).

– הכפר האינדיאני מיקוסוקי (Miccosukee Indian Village). הביצות באברגליידס היו בעבר ביתם של בני השבטים האינדיאנים מיקוסוקי וסמינול (Seminole) שחיו כאן בבידוד ונהנו משפע אוצרות הטבע של האזור. בתחילת המאה ה-19 החלה הכשרתו של תוואי דרך (Trail Tamiami) המשמש היום ככביש 41 החוצה את השמורה. דרך זו אפשרה לאדם הלבן לחדור למרחבי הביצות וגרמה לדחיקתם של בני שבטים אלה. על פי הסכמים שנחתמו עם האינדיאנים בעת הכרזת השמורה מותר לחלק מבני שבטים אלה להמשיך להתגורר בשטחה וכן להפעיל בה אטרקציות תיירותיות. על כן לאורך כביש 41 ניתן לראות כיום דוכנים רבים לממכר עבודות יד אינדיאניות וכפרים אינדיאניים שחלקם משמשים בעיקר כאטרקציה לתיירים. מי שמתעניין בתרבות האינדיאנית יכול לעצור במרכז המבקרים של בני השבט וכן בכפר מיקוסוקי עצמו, שם ניתן לרכוש עבודות אמנות ולצפות באמנים קולעים סלים ויוצרים בובות ותכשיטים. במסעדה שבמקום ניתן אף לטעום בשר אליגטור.

– מהכפר האינדיאני יוצאים גם מגוון סיורים ב‘סירות אוויר‘ (רחפות, Airboats) המרחפות על פני המים, בביצות הנושקות לשמורה. בדרך כלל אין צורך להזמין לסיורים מקום מראש. יש לציין שהסיורים בסירות אלה גורמים נזק סביבתי רב לעולם החי והצומח של אזור פראי זה, ולכן מומלץ להימנע מהם. בנוסף על הסיורים היוצאים מהכפר (שרובם לא מורשים לשוט בשמורה), יש כמה זכיינים שכן מורשים לשוט בביצות של השמורה למידע לחצו כאן (חפשו Tours Airboat).

– שארק ואלי (Shark Valley) הוא אזור נרחב שמדרום לכביש 41 במרכז החלק הצפוני של השמורה. ממרכז המבקרים שבמקום יוצאת דרך סלולה שאורכה כ-12 ק“מ, המובילה אל מגדל תצפית החולש על שדות העשב הביצתיים של מרכז השמורה. שם המקום מעיד על כך שבעבר, כאשר זרימת המים בביצות הייתה גדולה יותר, חיו בו כרישים ששחו אל לב היבשת. היום כבר אין במקום כרישים, אך יש בו שפע אליגטורים, צבים, נחשים, עופות מים, עופות דורסים ובעלי חיים רבים נוספים. ניתן לצאת כאן לטיול ברגל, לטיול אופניים (ניתן לשכור אופניים במקום) או לנסוע בקרונית רכבת לסיור מודרך האורך כשעתיים ומוביל אל מגדל התצפית (כדאי להזמין מראש אופניים כאן וכרטיסי קרונית מראש כאן). אם אינכם מתכוונים לצאת לסיור הקרונית ולא לטיול אופניים, מומלץ לפחות ללכת קטע קצר מהדרך הסלולה )הזדמנות מצוינת לצפות באליגטורים( וממנה לפנות שמאלה אל מסלול בובקט (Bobcat Boardwalk) החוצה אזור ביצתי יפה על שביל עץ מוגבה. בקצה הטיילת יש לפנות שמאלה חזרה למרכז המבקרים. מסלול זה הינו מעגלי ואורכו כק“מ אחד.


שביל העץ של מסלול קירבי סטורטר

נוסעים באופניים בשארק ואלי

האליגטור האמריקני נפוץ בכל מרחבי דרום מזרח ארה“ב. שמורת הטבע הלאומית אברגליידס שוכנת בקצה הדרומי ביותר של אזור התפוצה של האליגטור. אורכו הממוצע של זוחל זה, שצבעו חום כהה, אפור, שחור או ירוק זית, הוא כשלושה מ‘ ויש פרטים שאורכם מגיע לכחמישה מ‘

אליגטורים חיים בעיקר בקרבת מקווי מים מתוקים, אולם לעתים ניתן לראותם שוחים גם במי ים. הם ניזונים מכל הנמצא – דגים, יונקים קטנים, צבים ציפורים ועוד

ככה קרוב אנשים נוהגים להתהלך קרוב לאליגטורים בשמורת אברגליידס. אליגטורים נחשבים פחות מסוכנים מקרוקודילים ובדרך כלל תצפו בהם שוכבים בשמש ללא נוע כמעט

פארק אברגליידס – מסלולי הליכה אתרים ואטרקציות לאורך הדרך המוביל לפלמינגו (מסודרים מצפון לדרום):

– אנהינגה (Trail Anhinga), מסלול הליכה נהדר, מסלול שטוח וסלול ברובו שאורכו כשני ק"מ בסך הכול המוביל למעיין שסביבו עולם חי יוצא דופן בעושרו. סביב המעיין תוכלו קרוב לוודאי לראות אליגטורים, צבים, דגים ושפע יוצא דופן של עופות מים, ביניהם מיני אנפות, אנפיות, חסידות וברווזים. המסלול נקרא על שם הציפור אנהינגה (ובשמה המדעי Anhinga anhinga), קרובת משפחה של הקורמורן, הניזונה מדגים. כאשר ציפור זו צוללת במי המעיינות שהיא חיה בהם זנבה הופך למעין סנפיר ואופן התקדמותה הוא כשל דג של ממש. כשהאנהינגה שוחה מעל פני המים דומה צווארה הדקיק והארוך לנחש, ומכאן כינויה ’ציפור נחש‘ (Snakebird).

– המסלול המעגלי הקצר פא-היי-אוקי (Pa-hay-okee Trail, כ-400 מ‘) המוביל למגדל תצפית על אזור ביצתי רחב ממדים (Shark Slough) הנראה ממבט על כנהר של עשב.

– המסלול המעגלי הקצר מהגוני המוק (Mahogany Hammock, כ-800 מ‘) המתפתל על שביל עץ מוגבה באזור מיוער שבו צומחים עצי מהגוני, מיני דקלים ומגוון שרכים ומטפסים המקנים למקום מראה של ג‘ונגל אמתי. רבים מהעצים שביער זה מפתחים שורשי אוויר הצומחים החוצה מהבוץ הדחוס אל האוויר הפתוח ובכך מספקים את האוורור הדרוש לצמח.

– המסלול ווסט לייק (West Lake Trail, כ-800 מ') המוביל דרך יערות מונגרובים לאגם נחמד. מתחיל 7 מייל (11 ק"מ) מצפון לפלמינגו.

– פלמינגו הוא מקום מצוין לשכור בו קיאק או קאנו ולצאת לשיט קצר בין יערות עצי המונגרובים הנושקים לקו המים. ניתן לשכור סירות במרינה הסמוכה למרכז המבקרים. לחלופין ניתן לצאת מכאן לשיט מודרך בסירת תיירים במפרץ פלורידה שבמהלכו ניתן לצפות בפרות ים, בדולפינים וכן באליגטורים ובקרוקודילים. יש אף אפשרות לשכור במקום סירת בית ולבלות בה כמה ימים במי המפרץ, למידע ולהזמנות לחצו כאן.

– מסלולים מומלצים באזור פלמינו: גיי ברדלי (Guy Bradley), מסלול המתחיל סמוך למכרז המבקרים פלמינגו, אורכו 1.5 ק"מ לכל כיוון והוא נושק לחופי מפרץ פלורידה; ביישור (Bayshore Loop) מסלול מעגלי שאורכו שלושה ק“מ בחניון הלילה (בלולאה C); והמסלול המעגלי סביב אגם אקו (Eco Pond) שאורכו 800 מ' ואשר במהלך ההליכה בו אפשר לצפות בעופות מים רבים ולעתים גם בקרוקודילים.

נשרים באזור פלמינגו. נשרים בעלי ראש אדום נקראים Turkey Vulture ונשרים בעלי ראש שחור נקראים Florida Vulture

הציפור אנהינגה. לאחר השחייה פורשת האנהינגה בדרך כלל את נוצותיה ומייבשת אותן 

אנפה באחו לצד הדרך המוביל לפלמינגו

עצי מונגרובים. לחלק מהמינים יש שורשי האוויר המאפשרים את אוורור הצמח הצומח בתוך מקווי מים

לינה – מלונות:

הלנים במלונות יכולים ללון בעיר מיאמי ולנסוע ממנה הלוך וחזור לשמורה (ראו מידע על מלונות מומלצים במיאמי כאן). אפשרות אחרת היא ללון בעיירות הומסד/פלורידה סיטי (מדרום למיאמי וקרוב לכניסה לאזור אנהיגה, ראו מידע על מלונות מומלצים כאן) או ללון בעיירה אברגליידס סיטי שבמערב השמורה (ראו מידע על מלונות מומלצים כאן).

לינה – חניוני לילה:

המידע לקוח מהספר פלורידה מסלולים



למפה של שמורת אברגליידס לחצו כאן

ראו כאן כתבות נוספות על יעדים בדרום מזרח

לכתבה מגניבה על דירוג רמות היופי של כל הפארקים הלאומיים של ארה"ב לחצו כאן

למידע נוסף על שמורת אברגליידס, וכן להצעות למסלולים במדינת פלורידה פנו לספר פלורידה מסלולים:

 

עקבו אחרי האינסטגרם שלי
0

מכירים את מחולל המסלולים שלנו?

הדרך החדשה לתכנן טיול לחו"ל

מוזמנים להתנסות